Sinds 2010 is een energiecertificaat al verplicht voor nieuwbouwwoningen, dus voor deze panden verandert er weinig. Maar de bestaande vastgoedmarkt in Spanje staat voor een flinke uitdaging.
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van het huidige vastgoed in Spanje niet voldoet aan de nieuwe Europese klimaateisen. Deze panden hebben een energielabel dat lager is dan klasse E. Dat betekent dat 4 op de 5 gebouwen ingrijpende renovaties nodig hebben om te voldoen aan de energie-efficiëntie normen van de Europese Unie.
De nieuwe wetgeving, goedgekeurd door de Europese Commissie in maart 2023, legt een duidelijke focus op verduurzaming. Vanaf 2030 moeten alle gebouwen minimaal energielabel E hebben en tegen 2033 moeten woongebouwen minimaal aan klasse D voldoen. Klasse F en G zijn straks niet meer toegestaan.
Voor vastgoedeigenaren en investeerders in Spanje betekent dit actie ondernemen. Als je na 2033 een woning wilt verkopen of verhuren, moet deze minimaal energielabel D hebben. Het gaat niet per se om sloop als je niet voldoet, maar wel om aanzienlijke investeringen. Denk aan verbeteringen zoals isolatie, dubbele beglazing, warmtepompen en zonnepanelen.
Voor investeerders aan de Spaanse Costa’s biedt deze wetgeving ook kansen. Vastgoed dat voldoet aan de nieuwe energienormen behoudt niet alleen zijn waarde, maar biedt ook meer levensvatbaarheid op de lange termijn. Slimme investeerders zien de voordelen van verduurzaming: je investeert niet alleen in groene energie, maar ook in de toekomst van je vastgoedportefeuille.
Kortom, wie slim inspeelt op deze ontwikkelingen kan niet alleen de waarde van zijn vastgoed beschermen, maar ook nieuwe kansen benutten in de snel veranderende vastgoedmarkt.