De praktijk wijst helaas uit dat dit niet het geval hoeft te zijn. De Nederlandse en de Spaanse wet kunnen behoorlijk met elkaar in conflict raken. Allereerst zegt de Spaanse wet dat een testament automatisch alle eerdere testamenten herroept, waardoor je Nederlandse testament zomaar vervallen kan zijn. Veel Spaanse testamenten worden bovendien opgemaakt uitsluitend voor ‘de bezittingen in Spanje’. Dit kan volgens de Nederlandse wet weer niet, want die hanteert een ‘eenheid van nalatenschap’, waardoor je over je gehele vermogen, ook dat in Spanje, dient te beschikken.
Ons advies is daarom: maak één goed (Nederlands) testament met een uitdrukkelijke rechtskeuze voor het Nederlands Recht.
In Spanje nemen de meeste notarissen na het overlijden genoegen met een door de Nederlandse notaris opgestelde verklaring van erfrecht, zodat het niet perse noodzakelijk is om je Nederlandse testament te laten vertalen in het Spaans. De verklaring van erfrecht moet wel vertaald zijn in het Spaans en voorzien van een apostille die kan worden aangevraagd bij de Rechtbank.