Als ondernemer die overweegt om te investeren in Spanje, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de fiscale mogelijkheden die je in Nederland hebt, zoals de herinvesteringsreserve. Deze regeling kan je helpen om belasting uit te stellen bij het verkopen van onroerend goed en de opbrengst te herinvesteren in nieuwe middelen, zowel in Nederland als in het buitenland. In deze blog leggen we uit wat de herinvesteringsreserve precies inhoudt en welke regels gelden als je in Spanje wilt herinvesteren.
Deze vraagt gaat alleen in op de herinvesteringsreserve gerealiseerd bij verkoop verkoop van onroerend goed. Vraag naar de specifieke gevolgen van (gedeeltelijk) staken van de onderneming en het gebruik maken van de herinvesteringsreserve.
Wat is de herinvesteringsreserve?
De herinvesteringsreserve is een fiscale regeling in Nederland die ondernemers de mogelijkheid biedt om winst uit de verkoop van bedrijfsmiddelen te reserveren voor de aanschaf van nieuwe bedrijfsmiddelen. Hierdoor kun je belastingheffing uitstellen, omdat de boekwinst niet direct wordt belast, maar kan worden afgeboekt op de nieuwe investering. Dit kan een groot voordeel zijn als je overweegt om te investeren in bijvoorbeeld onroerend goed of andere bedrijfsmiddelen in Spanje.
De belangrijkste eisen van de herinvesteringsreserve
Om gebruik te kunnen maken van de HIR, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Voornemen tot herinvesteren: je moet kunnen aantonen dat je het voornemen hebt om binnen drie jaar na de verkoop van het oude bedrijfsmiddel te herinvesteren in een nieuw bedrijfsmiddel. Dit voornemen moet aantoonbaar zijn op de balansdatum.
- Investering in een nieuw bedrijfsmiddel: de herinvestering moet plaatsvinden in een nieuw bedrijfsmiddel. Dit kan ook in het buitenland zijn, bijvoorbeeld in een Spaans vakantiehuis of kantoorpand.
- Zelfde economische functie: als je investeert in een bedrijfsmiddel dat in meer dan tien jaar wordt afgeschreven, moet het nieuwe bedrijfsmiddel dezelfde economische functie hebben als het oude.
- Volgorde-eis: de herinvesteringsreserve moet worden gebruikt voor de eerstvolgende aankoop van een bedrijfsmiddel. Voor bedrijfsmiddelen die in tien jaar of meer worden afgeschreven, geldt een uitzondering.
- Boekwaarde-eis: de herinvesteringsreserve mag niet in mindering worden gebracht op nieuwe bedrijfsmiddelen als de gezamenlijke boekwaarde ervan lager is dan de boekwaarde van het oude bedrijfsmiddel.
Toelichting zelfde economische functie
Voor een gevormde herinvesteringsreserve op boekwinsten op niet- en meer dan 10 jaar afschrijfbare bedrijfsmiddelen, is de eis van dezelfde economische functie van belang. Afboeken van deze herinvesteringsreserve kan alleen als het nieuwe bedrijfsmiddel dezelfde economische functie vervult binnen de onderneming als het verkochte bedrijfsmiddel. Denk hierbij aan het verschil tussen vastgoed ter belegging en vastgoed in eigen gebruik. U kunt de HIR dus niet toepassen als u een bedrijfsgebouw in eigen gebruik vervangt door een (beleggings)pand dat u aan derden verhuurt.
Investeren in het buitenland
Een interessante mogelijkheid is dat je de herinvesteringsreserve ook kunt gebruiken voor investeringen in het buitenland. Stel dat je onroerend goed in Nederland verkoopt en met de opbrengst een onroerend goed in Spanje wilt aanschaffen, dan kan de herinvesteringsreserve worden afgeboekt op deze buitenlandse investering. Dit biedt een aantrekkelijke optie voor ondernemers die hun activiteiten willen uitbreiden naar Spanje.
Een ondernemer die in Nederland woont, mag bij de vervreemding van een in Nederland gelegen onroerende goed een herinvesteringsreserve vormen ter afboeking op een in het buitenland aangeschafte onroerende zaak
Als een HIR op een in het buitenland aangeschafte onroerende goed is afgeboekt, wordt de totale (wereld)winst uit onderneming berekend met inachtneming van afschrijvingen op basis van de historische kostprijs van de in het buitenland gelegen onroerende zaak verminderd met de HIR. De winst uit het in het buitenland gelegen gedeelte van de onderneming ter bepaling van de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting wordt daarentegen berekend met inachtneming van afschrijvingen op basis van de historische kostprijs, dus zonder afboeking van de herinvesteringsreserve. Eén en ander vindt overeenkomstige toepassing bij vervreemding van de in het buitenland gelegen onroerende zaak.
Met ingang van 1 januari 2012 is voor belastingplichtigen voor de vennootschapsbelasting de objectvrijstelling voor buitenlandse ondernemingswinsten ingevoerd. Alleen de wijze waarop met buitenlandse winsten en verliezen rekening wordt gehouden is gewijzigd, niet de vaststelling daarvan. De manier waarop met de herinvesteringsreserve rekening wordt gehouden bij de vaststelling van de (wereld)winst en de buitenlandse winst is met de invoering van deze objectvrijstelling dus niet gewijzigd.
Conclusie
De herinvesteringsreserve biedt ondernemers een krachtige fiscale tool om belastingheffing uit te stellen bij de verkoop van bedrijfsmiddelen. Voor wie overweegt om in Spanje te investeren in onroerend goed, kan de herinvesteringsreserve een aantrekkelijke mogelijkheid zijn om de transitie financieel te optimaliseren. Het is echter van cruciaal belang om de regels goed te begrijpen en te voldoen aan alle voorwaarden om van deze regeling te kunnen profiteren.
Als je serieus overweegt om je activiteiten naar Spanje uit te breiden of daar te investeren, is het verstandig om advies in te winnen bij een fiscalist die gespecialiseerd is in zowel Nederlandse als Spaanse belastingwetten. Zo kun je er zeker van zijn dat je de voordelen van de HIR optimaal benut en tegelijkertijd voldoet aan alle wettelijke vereisten.