De vraag wordt beantwoord vanuit Nederlandse fiscale wetgeving.
- Heb je de onroerende zaken in privé bezit, dan geldt heffing in Spanje en geeft Nederland voorkoming dubbele belastingheffing in box 3 van de wet inkomstenbelasting 2001. Je wereldinkomen is in de basis belast in het land waar je woonachtig bent (in casu Nederland), maar Nederland geeft voorkoming dubbele belasting voor onroerende zaken gelegen in Spanje op basis van het Verdrag Nederland-Spanje. In Spanje betaal je belasting over de kadastrale waarden en/of de verhuurinkomsten minus de kosten.
- Heb je 5% of meer aandelenbelang vanuit privé in een Spaanse SL, dan gelden de Nederlands regels in box 2 van de wet inkomstenbelasting 2001;
Toelichting Spaanse SL
Een inwoner van Nederland valt onder de Nederlandse inkomstenbelasting met zijn of haar wereldinkomen. Voor een belang van meer dan 5% in een vennootschap gelden de regels van box 2 van de wet inkomstenbelasting 2002. In artikel 4.6 lid 1 wet inkomstenbelasting 2001 wordt aangegeven wanneer je een aanmerkelijk belang hebt (lees: meer dan 5% belang in een vennootschap): onder a van dit artikel staat: “voor ten minste 5% van het geplaatste kapitaal aandeelhouder is in een vennootschap waarvan het kapitaal geheel of ten dele in aandelen is verdeeld”. Hieronder vallen ook buitenlandse vennootschappen zoals een Spaanse SL.
De volgende stap is dat je kijkt welke bepalingen zijn opgenomen in het verdrag Nederland-Spanje over de toewijzing van de heffing bij aanmerkelijk belang (winstuitkering en dividenden).
Artikel 10 van het verdrag Nederland-Spanje geeft aan hoe de heffingsbevoegdheid is verdeeld over de uitkering van dividenden:
- lid 1: dividend (winstuitkering) betaald door een Spaanse SL aan inwoner van Nederland mag in Nederland worden belast;
- lid 2: mag ook overeenkomstig de Spaanse wetgeving worden belast, maar met een maximum van 15%;
- lid 3: heffing in Nederland wanneer dividend wordt uitgekeerd aan een Nederlandse BV/NV (in dit geval geldt de deelnemingsvrijstelling en vindt geen belastingheffing plaats).
Als de Spaanse SL over gaat tot uitkering van dividend/winst is deze uitkering belast in privé, uitgaande van het gegeven dat je de aandelen direct in privé behoudt. Zolang er geen winstuitkering plaatsvindt, heb je ook geen belastingheffing in privé (hetzelfde dus als je BV). Het kan dus interessant zijn om meerdere objecten, waarbij geen sprake is van 100% eigen gebruik, deze te plaatsen in een Spaanse SL. In de Spaanse SL vindt wel belastingheffing plaats over de winst met winstbelasting. Bij verhuur zal de winst bestaan uit de verhuurinkomsten minus de kosten.
Ben je bezit van een holding (of holdingstructuur) in Nederland, kun je ook overwegen om de Spaanse SL direct onder de holding te plaatsen. De eventuele dividend/winstuitkering en winst behaald bij verkoop van de aandelen valt bij een belang van 5% of meer onder de deelnemingsvrijstelling.